Aktuality

Našli uhynutého kamzíka

Pracovníci Správy TANAP-u v Západných Tatrách objavili mŕtveho kamzíka. Na miesto nálezu ich upozornili líščie výhraby a keď sa naši kolegovia vrátili späť do Smutnej doliny aj s lopatami, vykopali jedinca, ktorý prišiel o život zhruba pred dvomi týždňami.

Príčinou smrti nebola lavína ani väčší predátor, ďalej preto môžeme už len hádať, či sa samica pošmykla na skalách, zranila a uhynula v doline, alebo ju stihol iný osud. Väčšina z kamzíka je naďalej súčasťou ekosystému a stane sa potravou pre orly, krkavce, medvede, líšky a nekrofilný hmyz. Nález však obohatí aj výskum, pracovníci Správy TANAP-u totiž odobrali hlavu chráneného živočícha.

Okrem iných cenných údajov sú podstatné i kraniologické charakteristiky lebky, ktoré prezrádzajú, či ide o endemický poddruh kamzíka vrchovského tatranského. Už Milíč Blahout v rokoch 1966 až 1971 kraniometricky spracoval 84 lebiek kamzíkov a konštatoval, že tatranský kamzík sa od svojich alpských a karpatských príbuzných odlišuje kvalitatívne aj kvantitatívne. Na základe jeho výskumov bol v roku 1971 uznaný nový poddruh Rupicapra rupicapra tatrica.

Autochtónnosť tatranského kamzíka potvrdzuje nález fragmentov lebky v jednej z jaskýň Muráňa v nadmorskej výške 1 570 metrov. Rádiouhlíková metóda dokázala, že pochádzajú spred 10 610 rokov (± 100 rokov), čo je dôkazom, že tatranské kamzíky radíme medzi glaciálne relikty.

Snímky: Juraj Majerčák a Marek Gejdoš

Zdroj: TANAP

Recent Posts

Lyžiarske rekordy zimnej sezóny 2023/24 – Legendy prelyžovali 45x okolo Zeme

Lyžiarska sezóna v najväčších lyžiarskych strediskách na Slovensku – v Jasnej a vo Vysokých Tatrách…

36 minút ago

Porušenie pravidiel vyústilo do útoku na strážcu

Počas svojej plánovanej služby jeden zo strážcov prírody Správy Tatranského národného parku monitoroval pridelenú oblasť.…

41 minút ago

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

1 týždeň ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

2 týždne ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

3 týždne ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

3 týždne ago