Categories: Aktuality

Shakespearov príbeh lásky v zajatí ľadu

Vo štvrtok podvečer 18.12.2014 sprístupnili na Hrebienku nový Tatranský ľadový dóm. Tesári ho stavali presne 13 dní a použili na jeho výstavbu až 380 ľadových blokov. Otvorenie organizátori venovali aj tento rok láske. A to v podobe originálnych ukážok zo slávneho francúzskeho  muzikálu Rómeo a Júlia, v podaní hercov Novej scény v Bratislave, či nezabudnuteľných a nádherných tónov harfy.

Ani horúca láska Rómea a Júlie sa nechystá roztopiť 47,5 tony ľadu, ktorý použili na výstavbu ohromného Tatranského ľadového dómu na Hrebienku, práve naopak. V minulom roku ľadovú baziliku pokrstili v deň otvorenia sobášom sochára Františka Báleka. Dnes v ľadovej stavbe herci odohrali päť ukážok zo slávneho francúzskeho  muzikálu Rómeo a Júlia, ktorý sa uvádza po celom svete a patrí k pätici prvotriednych muzikálov sveta.

„Mám v živote dve lásky, tú prvú som si pred rokom zobral v historicky prvom Tatranskom ľadovom dóme a tá druhá je moja láska k sochárstvu. Vďaka nej sa mi darí aj neživým veciam život vdychovať. Verím, že kus lásky k umeniu prenesiem aj na návštevníkov Hrebienka a najmä, že ich záujem o náš nový dóm bude minimálne tak veľký ako o ten minuloročný“, povedal plzenský sochár a spoluautor stavby Tatranského ľadového dómu.

Dóm bude aj tento rok centrom komorných koncertov a rôznych predstavení. V prvý deň boli hviezdami pódia Romana Dang Van a Peter Makranský, ako Júlia a Rómeo. Aj takto pozvali herci do Divadla Nová scéna na muzikál Rómeo a Júlia, ktorý s veľkým úspechom, už druhú sezónu, hrajú na svojom domovskom javisku.

Podvečerným programom sprevádzala aj harfistka Lucia Brezovská, ktorá zahrala i nádherné skladby Ave Maria či Hallelujah.

„Zimná sezóna je pre cestovný ruch v Tatrách dôležitá rovnako ako tá letná. Aj aktivitami akými sú Tatranský ľadový dóm a koncerty v ňom, sa snažíme zaujať našich návštevníkov a spríjemniť im pobyt v našich veľhorách. Reč, ktorou hovorí ľadový dóm je univerzálna a teším sa, že ňou počas zimy oslovíme nielen domácich Slovákov, ale aj zahraničných návštevníkov“, povedal Ján Mokoš, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Novinkou ľadovej stavby na Hrebienku sú farebné vitráže, iné sochy aj odlišné kompozičné rozdelenie dómu. Rovnako ako pred rokom je dóm chránený pred vonkajšími vplyvmi prekrytím a špeciálnym vnútorným chladením. Nateraz zostáva už len priať si mrazivú zimnú sezónu, aby mohli dokonalosť ľadových kriviek obdivovať návštevníci Tatier celú zimnú sezónu.


Pozrite si VIDEO, ako dóm vyzerá tohto roku.

Recent Posts

Lyžiarske rekordy zimnej sezóny 2023/24 – Legendy prelyžovali 45x okolo Zeme

Lyžiarska sezóna v najväčších lyžiarskych strediskách na Slovensku – v Jasnej a vo Vysokých Tatrách…

1 týždeň ago

Porušenie pravidiel vyústilo do útoku na strážcu

Počas svojej plánovanej služby jeden zo strážcov prírody Správy Tatranského národného parku monitoroval pridelenú oblasť.…

1 týždeň ago

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

2 týždne ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

3 týždne ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

4 týždne ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

4 týždne ago