Bystré sedlo / Bystrá lávka

Kondičná náročnosť:Stredná
Technická náročnosť:Stredná
Túra vhodná pre kočík:nie
Obdobie:letná
Najvyššia dosiahnutá nadmorská výška:2 314 m n.m.
Trvanie:celodenná, ↑↓ celkom 6:45 hod
Dĺžka trasy:↑ 6,5 km, ↓ 6,5 km
Prevýšenie:↑ 990 m, ↓ 990 m
Túra pre deti od:10 rokov
Bystré sedlo / Bystrá lávka - informácie o túre

Súvisiace miesto:

Súvisiaca dolina: Furkotská dolina a Mlynická dolina


Nezabudnite na poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby!

Štrbské Pleso (1 355 m n.m.) – Bystré sedlo (2 341 m n.m.) – Štrbské Pleso (1 355 m n.m.)

Bystré sedlo je veľmi peknou prechodovou túrou. Jednou z tých menej kondične namáhavých.

Na Štrbskom Plese parkujeme na centrálnom parkovisku a následne prechádzame pešo celé štrbské korzo až do jeho záveru ku vlekom. Vleky míňame vpravo a nastupujeme do žltej turistickej značky.

Po hodine chôdze najprv v pásme lesa a kosodreviny prichádzame ku vodopádu Skok v Mlynickej doline, kde ľavým okrajom prahu doliny vystupujeme chodníkom s reťazami na druhú terasu doliny.

Pozvoľným stúpaním do kotla pod Capím plesom, ktorý bol v roku 1979 dejiskom veľkej tragédie pádu vrtuľníka. Udalosť pripomína tabuľa osadená vľavo, tesne pri turistickom chodníku.

Z kotla hore ku Capiemu plesu. jeho okrajom doľava smerujúc na hrebeň Solísk do Bystrého sedla. Presnejšie do Bystrej lávky. Chodník bol totiž pretrasovaný do skalnejšieho terénu. Z oboch strán – ako z Mlynickej, tak i z Furkotskej doliny je zaistený reťazami.

Zo sedla do Furkotskej doliny ku Vyšnému Wahlenbergovmu plesu. Po jeho východnom okraji dole na ďalšiu terasu doliny. Pozvoľna až na rácestie v pásme kosodreviny, odkiaľ modrou značkou na Chatu pod Soliskom. Odtiaľ na Štrbské Pleso modrou značkou ku plesu.

Alternatíva: Vo Furkotskej doline môžeme žltou značkou pokračovať až na jej koniec, kde sa spojí s tatranskou magistrálou. Červenou značkou na východ na Štrbské Pleso.

Nezmeškajte novinky zo sveta Vysokých Tatier - odoberajte náš newsletter:

Fero Mrázik

Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia. Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom. Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.