Kôprovský štít

Kondičná náročnosť:Stredná
Technická náročnosť:Ľahká
Túra vhodná pre kočík:nie
Obdobie:letná
Najvyššia dosiahnutá nadmorská výška:2 363 m n.m.
Trvanie:celodenná, ↑↓ celkom 6:20 hod.
Dĺžka trasy:↑ 9 km, ↓ 9 km
Prevýšenie:↑ 1 020 m, ↓ 1 020 m
Túra pre deti od:10 rokov
Kôprovský štít - informácie o túre

Súvisiaca dolina: Hlinská dolina, Mengusovská dolina, Piargová dolina, a Temnosmrečinská dolina


Nezabudnite na poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby!

Štrbské Pleso (1 350 m n.m.) – Popradské pleso (1 500 m n.m.) – rázcestie nad Žabím potokom – Vyšné Kôprovské sedlo (2 180 m n.m.) – Kôprovský štít (2 363 m n.m.)
naspäť: tá istá trasa

Najprv zamierime na Chatu pri Popradskom plese, s tým že na poslednom rázcestí pred chatou nepokračujeme červenou k chate, ale pokračujeme modrou na rázcestie Nad Žabím potokom, ktoré je už v pásme kosodreviny. Tu začína červená značka na Rysy. Modrá značka pokračuje na Hincove plesá a na Vyšné Kôprovské sedlo. kde začína červeno značený chodník na Kôprovský štít.

Od rázcestia Nad Žabím potokom ideme mierne hore. Chodník sa neskôr zdvihne a do hodiny prichádzame na Hincove plesá – najväčšie pleso na slovenskej strane Vysokých Tatier. Z plies sa chodník točí na západ a v serpentínach vystupuje do Vyšného Kôprovského sedla. Zo sedla červenou značkou na vrchol pol hodiny.

Kôprovský štít poskytuje krásny výhľad na všetky svetové strany. Všade naokolo Vás obklopujú hory. Na východ vidieť Mengusovské štíty, Vysokú, na západe dominujú odľahlé doliny Hlinská, Temné smrečiny.

Dôležité: Počas túry na Kôprovský štít nie je na vašej trase žiadna chata okrem chaty pri Popradskom plese, ktorú míňate po prvej hodine chôdze. Všetky tekutiny a strava sú teda to, čo si zoberiete sami do batohu.

Nezmeškajte novinky zo sveta Vysokých Tatier - odoberajte náš newsletter:

Fero Mrázik

Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia. Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom. Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.