Categories: Aktuality

Sezónna uzávera skráti turistické chodníky

Milovníci vysokohorských túr sa v tomto roku môžu na túry končiace na vrcholoch tatranských štítov vybrať v sobotu 31. októbra naposledy. Od nedele 1. novembra sú totiž pre turistov v Tatranskom národnom parku všetky značkované turistické chodníky nad vysokohorskými chatami v celkovej dĺžke približne dvesto kilometrov uzavreté. Chaty, okrem chaty pod Rysmi, zostanú však prístupné aj počas zimnej turistickej sezóny. Zimnú uzáveru turistických chodníkov na slovenskej strane Tatier Štátne lesy TANAPu vyznačili aj na štátnej hranici s Poľskom. Po tom, ako napadne sneh, orientáciu turistom v teréne uľahčí zimné tyčové značenie, ktoré v dĺžke takmer 30 kilometrov zabezpečuje Stredisko terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu. Sezónna uzávera potrvá do 15. júna budúceho roku. Neprístupnosť vysokohorského prostredia počas sezónnej uzávery zabezpečuje ochranu nielen vzácnych živočíšnych druhov – kamzíka vrchovského tatranského a svišťa vrchovského tatranského, ale aj pôdneho krytu, ktorý je najzraniteľnejší práve v jarnom období.

Osem bezbariérových chodníkov, ktoré Štátne lesy TANAPu vybudovali a spoločne so spoločnosťou Hartmann-Rico v teréne vyznačili, nebude počas zimnej sezóny uzatvorených. Avšak turistom so zníženou schopnosťou pohybu budú prístupné iba dovtedy, kým nenapadne sneh. Celková dĺžka bezbariérových chodníkov na území TANAPu a PIENAPu presahuje 31 kilometrov a bližšie informácie o nich poskytuje informačná brožúra Tatry bez bariér dostupná v infocentrách Štátnych lesov TANAPu a v Tatranských informačných kanceláriách mesta Vysoké Tatry. Štátne lesy TANAPu zabezpečujú údržbu a preznačovanie turistických chodníkov na území Tatranského národného parku a Pieninského národného parku v celkovej dĺžke takmer 800 kilometrov. Ochranné obvody Štátnych lesov TANAPu v spolupráci so Strediskom terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu zabezpečujú počas celého roka aj údržbu premostení ponad drobné vodné toky, údržbu a opravu zábradlí okolo turistických chodníkov, prerezávanie chodníkov v pásme kosodreviny a zimné značenie tyčami.

Recent Posts

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

24 hodín ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

1 týždeň ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

2 týždne ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

2 týždne ago

Nedá sa vidieť, nedá sa kúpiť. Priateľstvo je tá najkrajšia vec, ktorú nájdete v horách

Sme evolučne nastavení na to, aby sme sa tešili z pohybu, čerstvého vzduchu a krásnych…

2 týždne ago

Horolezci a skialpinisti, STOP! Do TANAP-u už nesmiete!

Pondelok 15.4. bol posledným dňom, kedy sa skialpinisti a horolezci mohli rozlúčiť s túrami na…

2 týždne ago