Aktuality

Otvorili novú via ferratu v Tatrách

Dnes sa uskutočnilo slávnostné otvorenie novej via ferraty vo Vysokých Tatrách. V poludňajšom čase tak zástupcovia Klubu slovenských turistov (KST) uviedli do života ferratu Priečne sedlo.

Ferrata bola vybudovaná v rámci projektu „Hory bez hraníc – integrácia siete turistických chodníkov do cezhraničného turistického produktu“. S terénnymi prácami sa začalo na konci júna.

Nová via ferrata do Priečneho sedla je jednosmerná a vedie vpravo od reťazí z Malej Studenej doliny do Priečneho sedla. Jej celková dĺžka je 430 metrov a autori uvádzajú ferratový set ako odporúčaný.

Horná časť zaisteného úseku Priečneho sedla

Fakty o Priečnom sedle

  • Priečnym sedlom vedie obojsmerná turistická trasa vedúca z Malej Studenej doliny (od Téryho chaty) do Veľkej Studenej doliny (ku Zbojníckej chate).
  • Tento prechod sa považuje v Tatrách za technicky a kondične najnáročnejšiu túru.
  • Vzhľadom na svoju exponovanosť v Malej Studenej doline bolo Priečne sedlo dlhodobo jednosmerné a to až do doby, kedy v ňom bola inštalovaná paralelná trasa reťazí. Z pohľadu od Téryho chaty pravá trasa s reťazami slúži na výstup a ľavá na zostup.
  • K týmto trasám pribudla od dnešného dňa nová trasa – via ferrata, nachádzajúca sa vpravo od doterajších reťazí. Táto trasa je jednosmerná.
  • Pôvodne plánovali tvorcovia vystavať ferratu obtiažnosti C, nakoniec je ferrata obtiažnosti A – teda najjednoduchšia zo šesťdielnej Schallovej stupnice obtiažnosti, ktorá sa na hodnotenie ferrát používa najčastejšie.

Recent Posts

Lyžiarske rekordy zimnej sezóny 2023/24 – Legendy prelyžovali 45x okolo Zeme

Lyžiarska sezóna v najväčších lyžiarskych strediskách na Slovensku – v Jasnej a vo Vysokých Tatrách…

10 hodín ago

Porušenie pravidiel vyústilo do útoku na strážcu

Počas svojej plánovanej služby jeden zo strážcov prírody Správy Tatranského národného parku monitoroval pridelenú oblasť.…

10 hodín ago

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

1 týždeň ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

2 týždne ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

3 týždne ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

3 týždne ago