Categories: Aktuality

Priečne sedlo je už obojsmerné

Priečne sedlo je označované aj ako technicky najnáročnejší značkovaný turistický chodník vo Vysokých Tatrách. Z hlavného hrebeňa Vysokých Tatier  odbočuje z masívu Širokej veže rázsocha Prostredného hrotu, ktorá oddeľuje Malú a Veľkú Studenú dolinu. Priečne sedlo sa nachádza medzi Širokou vežou a Priečnou vežou.

Doposiaľ bol prechod cez Priečne sedlo možný len zo strany Malej Studenej doliny – od Téryho chaty do Veľkej Studenej doliny, kde žltá turistická značka pokračovala cez Strelecké polia popod Javorové štíty na Zbojnícku chatu. Dôvodom bola jednak exponovanosť terénu na stranu Malej Studenej doliny, ale hlavne priepustnosť turistického chodníka, ktorý je v svojej poslednej výstupovej časti do sedla zabezpečený reťazami a kramľami.

Kto sa prešiel týmto úsekom v hlavnej turistickej sezóne, vedel by hovoriť o dlhých čakaniach, ak sa na zabezpečených úsekoch stretol turista nerešpektujúci doterajšiu jednosmernosť  chodníka s oproti idúcim zástupom turistov, alebo ak sa v ceste nachádzal opatrný turista pomaly zvažujúci každý svoj krok.

Momentálne je už cez Priečne sedlo možný prechod oboma smermi. Priečno sedlo je obojsmerné vďaka ŠL TANAP-u, ktoré v technických úsekoch osadili druhú líniu kramlí a reťazí. Obiehanie pomalších turistov by sa tak malo stať jednoduchším, rovnako ako plynulosť prechodu v čase exponovanej turistickej sezóny. Priečne sedlo sa takto stalo obojsmerným. Samozrejme prechod zo Zbojníckej chaty na Téryho chatu je stále exponovanejší a náročnejší.

Nezabúdajte na sezónnu uzáveru chodníka v dobe od 1.11. do 15.6.. V zime je Priečne sedlo otvorené len pre skialpinistov.

Pri plánovaní túry nezabudnite na uzavretie poistenia do hôr.

Ako to vyzerá v Priečnom sedle si môžete pozrieť v týchto videách.

To, ako to vyzerá v Priečnom sedle v zime, si môžete pozrieť vďaka novým sférickým fotkám tatier, ktoré sme začali uverejňovať v špeciálnej rubrike 3D Tatry TatryPortal PhotoSphere.

Recent Posts

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

17 hodín ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

1 týždeň ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

1 týždeň ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

2 týždne ago

Nedá sa vidieť, nedá sa kúpiť. Priateľstvo je tá najkrajšia vec, ktorú nájdete v horách

Sme evolučne nastavení na to, aby sme sa tešili z pohybu, čerstvého vzduchu a krásnych…

2 týždne ago

Horolezci a skialpinisti, STOP! Do TANAP-u už nesmiete!

Pondelok 15.4. bol posledným dňom, kedy sa skialpinisti a horolezci mohli rozlúčiť s túrami na…

2 týždne ago