Aktuality

Pápež Ján Pavol II. a Vysoké Tatry

Pápež Ján Pavol II. bol ešte Karol Józef Wojtyla, keď mu Tatry učarovali. Prirodzene, najprv z poľskej strany, kedže odtiaľ pochádzal. Množstvo túr, ktoré v nich za mlada absolvoval asi dnes už nikto nespočíta. Veľmi rád lyžoval. Nosál v Zakopanom, Kasprowy wierch, či Chochołowska dolina boli jeho obľúbenými miestami.

Málokto vie, že už ako deväťročný prišiel o mamu a tri roky nato aj o staršieho brata. Vo veku 21 rokov ho opustil aj otec.

Slovenské Vysoké Tatry navštívil prvý krát už v roku 1952

Slovenské Tatry navštívil prvý krát v roku 1952. Ako mladý kaplán prespával pri svojich výstupoch na slovenskej strane Vysokých Tatier v Čučoriedke v Starom Smokovci, domčeku nachádzajúcom sa pri údolnej stanici lanovky na Hrebienok. V roku 1952 tam strávil 4 dni. Do Čučoriedky sa niekoľkokrát vrátil. Väčšinou prišiel v piatok a v sobotu po túre sa vracal späť do Poľska.

V roku 1978 bol vyhlásený za pápeža. Ako pápež sa rád vrátil do poľských Tatier, kde navštívil Polanu Chochołowskú, Kasprowy wierch, Morskie Oko a Kalatówki (1997).

Kráčajte vždy po horách tak, aby ste nestratili značky/znamenia. „Wujtek“

Na Tatry si našiel čas aj v období, kedy mu v Ríme patril najvyšší katolícky piedestál.

25 rokov od návštevy Svätého Otca vo Vysokých Tatrách

3. júla v roku 1995 navštívil Sliezsky dom už ako pápež. Bola to už jeho druhá pápežská návšteva Slovenska. Prvý krát navštívil Slovensko v roku 1990. Jeho návštevu na Sliezskom dome stále pripomína kríž, ktorý tam vysvätil. Nachádza sa na južnej strane od hotela v blízkosti terasy, kde posvätil lano a čakan horskej službe.

Prichádzal vtedy o paličke a odchádzal bez nej.

Vo Velickej doline ho privítal vtedajší chatár Klaudius Burger s manželkou a rodinou. Prichádzal vtedy o paličke a odchádzal bez nej – aj takto spomínajú tatranci na návštevu pápeža mimoriadne skromného a pokorného človeka.

Posvätenie horolezeckého lana a čakana Jánom Pavlom II. Na fotografii Štefan Zavacký st., Juraj Bobula, Mikuláš Michelčík a Ján Pavol II.

Nemí svedkovia pripomínajú vzácnu návštevu

Izba, kde pápež oddychoval bola na dlhé roky zachovaná. Keď Klaudius Burger s rodinou odišiel zo Sliezskeho domu, presťahoval izbu do Ždiaru.

V blízkosti kostola v Starom Smokovci sa nachádza aj altánok, v ktorom pápež Ján Pavol II. oddychoval. Altánok bol na Sliezskom dome vybudovaný práve pre túto príležitosť. Po rokoch upadol do zabudnutia a neskôr bol presťahovaný do Smokovca.

Ján Pavol II. zomrel v roku 2005 vo veku 84 rokov. V roku 2020 sa pripomíname nie len 25 rokov od návštevy pápeža vo Vysokých Tatrách, v tomto roku by v máji pápež oslávil 100 rokov. V roku 2014 bol prehlásený za svätého.

Recent Posts

Lyžiarske rekordy zimnej sezóny 2023/24 – Legendy prelyžovali 45x okolo Zeme

Lyžiarska sezóna v najväčších lyžiarskych strediskách na Slovensku – v Jasnej a vo Vysokých Tatrách…

22 hodín ago

Porušenie pravidiel vyústilo do útoku na strážcu

Počas svojej plánovanej služby jeden zo strážcov prírody Správy Tatranského národného parku monitoroval pridelenú oblasť.…

22 hodín ago

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

1 týždeň ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

2 týždne ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

3 týždne ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

3 týždne ago