Aktuality

Ihla v Ostrve + VIDEO

Letná a jesenná sezóna vo Vysokých Tatrách praje krásnym výstupom. V krátkom videu sme pre Vás zdokumentovali výstup na Ihlu v Ostrve.

Čo je Ihla v Ostrve?

Pre tých z Vás, ktorí túto ihlu nepoznajú, teda najprv krátky opis. Ihla v Ostrve je strmá štíhla skalná veža, nachádzajúca sa v hornej časti západnej steny Ostrvy. Z Chaty pri Popradskom plese je jasne identifikovateľná svojim tvarom – pripomína žraločí zub. Jej vrchol dosahuje výšku 1 875m n.m.. Málokto vie, že v maďarský a nemecký historických mapách by ste ju našli pod názvom Alžbetina veža. Jej nemecký názov znel Eliseturm, maďarsky sa volala Erzsiketowony. S akou Alžbetou sa ale ihla spájala ostáva nejasné.

Najstarší datovaný výstup uskutočnili zvučné mená starej tatranskej éry Ernst Dubke a horský vodca Johann Franz st. 7.7.1904.

Na Ihlu v Ostrve vedie niekoľko výstupových horolezeckých ciest rôznej obtiažnosti. Ihla ponúka nádherný vzdušný pohľad na Mengusovskú dolinu.

Ihla v Ostrve čnie nad Popradským plesom ako žraločí zub

Okolie Popradského plesa

Ihla sa nachádza v Mengusovskej doline. Náš výstup začínal horským hotelom Chata pri Popradskom plese, ktorý sa nachádza vo výške 1500 m n.m. Ako už samotný názov nasvedčuje, chata je jedným z tatranských centier romantiky – les, pleso a okolité hory vytvárajú nezameniteľnú romantickú atmosféru. Množstvu turistov sa teší celoročne vďaka ľahkej dostupnosti. Do hodiny sa na chatu viete dostať bud asfaltovou cestou od parkoviska pri zástavke Tatranských elektrických železníc Popradské Pleso, alebo červenou značkou zo Štrbského Plesa.

Z chaty pokračujeme ďalej už spomínanou tatranskou magistrálou – červeno značeným turistickým chodníkom lemujúcim južné úbočia Vysokých Tatier. Chodníkom stúpame v serpentínach až do Sedla pod Ostrvou. Sedlo v blízkosti vrcholu Ostrvy sa síce zdá z chaty vysoko, no je dosažiteľné už za hodinku šľapania turistickým chodníkom. Tu sa naša trasa z turistického chodníka odpája. Nezabúdajte, že mimo značeného chodníka sa môžete pohybovať iba v prípade, že ste registrovaný horolezec a plánujete horolezeckú túru, alebo ste v sprievode horského vodcu alebo sprievodcu.

Ihla v Ostrve , v pozadí Kôprovský štít, Mengusovské štíty, Volí chrbát

Zo Sedla pod Ostrvou je možné po turistickom chodníku pokračovať ďalej cez Batizovské pleso na Sliezsky dom. Ak sa rozhodnete stráviť dlhší čas na Popradskom plese, rozhodne neobíďte Symbolický cintorín – pietne miesto venované obetiam hôr. S mottom Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu poskytuje v tieni límb pod stenou Ostrvy možnosť prečítať si mená tých, ktorým sa Tatry stali osudnými.

Ihla v Ostrve – VIDEO

119 rokov po letnom prvovýstupe Dubkeho a Franza sme sa po ich stopách vydali my s kamerou, aby sme Vám priblížili krásu „Alžbetinej veže„.

Recent Posts

Pohyb orientácia v teréne [podcast] 4/6

Štvrtý diel podcastu o bezpečnosti na horách  Bezpečne ďalej zájdeš uzrel svetlo sveta a spoločne s…

7 dní ago

Lyžovačka pokračuje v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní…

2 týždne ago

Hory nie sú kulisou

Nedávno som robil prednášku o Nepále. Okrem „fantastickej strechy sveta“ je Nepál bohužiaľ i jednou s najchudobnejších krajín…

2 týždne ago

Dni Tatranského národného parku

Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku  75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo…

3 týždne ago

Nedá sa vidieť, nedá sa kúpiť. Priateľstvo je tá najkrajšia vec, ktorú nájdete v horách

Sme evolučne nastavení na to, aby sme sa tešili z pohybu, čerstvého vzduchu a krásnych…

3 týždne ago

Horolezci a skialpinisti, STOP! Do TANAP-u už nesmiete!

Pondelok 15.4. bol posledným dňom, kedy sa skialpinisti a horolezci mohli rozlúčiť s túrami na…

3 týždne ago