Slavkovský štít

Kondičná náročnosť:Ťažká
Technická náročnosť:Ľahká
Túra vhodná pre kočík:nie
Obdobie:letná
Najvyššia dosiahnutá nadmorská výška:2 452 m n.m.
Trvanie:celodenná, ↑↓ celkom 9:00 hod.
Dĺžka trasy:↑ 6,9 km, ↓ 6,9 km
Prevýšenie:↑ 1 462 m, ↓ 1 462 m
Túra pre deti od:12 rokov
Slavkovský štít - informácie o túre

Súvisiace miesto:

Súvisiaca dolina: Slavkovská dolina a Veľká Studená dolina 


Nezabudnite na poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby!

Starý Smokovec (990 m n.m.) – rázcestie s Tatranskou magistrálou (1 356 m n.m.) – Slavkovská vyhliadka (1 550 m n.m.) – Slavkovský nos (2 273 m n.m.) – Slavkovský štít (2 452 m n.m.)
naspäť: tá istá trasa

Hoc sa to možno nezdá, túra na Slavkovský štít svojím prevýšením schová do vrecka i výstup na Gerlach zo Sliezskeho domu.Zatiaľ čo na Gerlach prekonáte zo Sliezskeho domu na vrchol 1000 výškových metrov, na Slavkovský štít je to skoro 1500!

Zo Smokovca vyrážame zo Starého Smokovca z výšky 1000m n.m.. Modrá turistická značka začína vľavo od budovy pozemnej lanovky smerujúcej na Hrebienok.

Po cca 30 minútach sa dostávame na rázcestie, kde sa naša modrá značka križuje s magistrálou vedúcou z Hrebienka na Sliezsky dom. Na rázcestí pokračujeme ďalej po modrej značke, ktorá nás bude sprevádzať počas celého dňa.

Počas ďalších 30 minút opustíme pásmo lesa a prichádzame na Slavkovskú vyhliadku, odkiaľ je krásny výhľad do kotliny, v ktorej sa stretáva Veľká a Malá Studená dolina.

Z vyhliadky pokračuje séria serpentín na hrebeň, ktorý dosahujeme asi po hodine. tesne pod hrebeňom opúšťame pásmo kosodreviny.

Na hrebeni sa chodník na niekoľko metrov prehupne na stranu Veľkej studenej doliny a my máme možnosť užívať si úžasný priestor Veľkej Studenej doliny z výhľadom na prostredný hrot. Po cca 50 metroch sa chodník vráti na južné úbočia a asi 1,5 hodiny ním pôjdeme ku vrcholu Slavkovského nosa, ktorý obchádzame zo strany Veľkej Studenej doliny.

Hoc od Slavkovského nosa vyzerá vrchol Slavkovského štítu ešte ďaleko, za pol hodiny sme tam.

Vrchol je označený krížom. Z vrchola je na západ videť na Bradavicu a za ňou Gerlachovský štít. Na sever vidieť vo Veľkej Studenej doline Zbojnícku chatu. Na Juh sa rozprestiera Podtatranská kotlina a v pozadí hrebeň Nízkych Tatier.

Cesta dole vedie tou istou trasou.

Alternatíva: na túru sa môžete vydať aj z Hrebienka, na ktorý sa viete vyviesť pozemnou lanovkou. Z Hrebienka je v tom prípade potrebné ísť červenou značkou – magistrálou – smerom na Sliezsky dom. Po 15 minútach sa napojíte na rázcestie, odkiaľ už idete spomínanou modrou.

Dôležité: Počas túry na Slavkovský štít nie je na vašej trase žiadna chata. Všetky tekutiny a strava sú teda to, čo si zoberiete sami do batohu.

Nezmeškajte novinky zo sveta Vysokých Tatier - odoberajte náš newsletter:

Fero Mrázik

Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia. Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom. Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.