Kopské sedlo

Kondičná náročnosť:Stredná
Technická náročnosť:Ľahká
Túra vhodná pre kočík:nie
Obdobie:letná
Najvyššia dosiahnutá nadmorská výška:1 750 m n.m.
Trvanie:celodenná, ↑↓ celkom 6:30 hod.
Dĺžka trasy:↑ 8 km, ↓ 10 km
Prevýšenie:↑ 780 m, ↓ 1 020 m
Túra pre deti od:10 rokov
Kopské sedlo - informácie o túre

Súvisiaca dolina: Dolina Bielych plies, Dolina Kežmarskej Bielej vody, Predné Meďodoly , a Zadné Meďodoly


Nezabudnite na poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby!

Tatranská Javorina (1 000 m n.m.) – Kopské sedlo (1 750 m n.m.) – Predné Kopské sedlo (1 780 m n.m.) – Chata Plesnivec (1 290 m n.m.) – Tatranská Kotlina (760 m n.m.)

Východiskom je Tatranská Javorina, odkiaľ začína modro značený turistický chodník do Javorovej doliny. i Zadných Meďodol. Po asi 40 minútach prichádzame k horárni pod Muráňom, kde začína zelená značka do Javorovej doliny smerom do sedla Sedielka a na Téryho chatu.

Pokračujeme modrým turistickým chodníkom cez náučnú lokalitu pod Muráňom do Zadných Meďodolov najprv lesom, neskôr krásnym zúžením „Bránička“, vyformovaným ľadovcom, potom malebnými lúkami a úbočím Belianskych Tatier vystúpime do Kopského sedla, kde sa modrá značka končí. Červenou značkou schádzame ku Bielym plesám, kde sa odpojíme na zelenú značku vedúcu Prednými Meďodolami na Chatu Plesnivec. Z chaty 1:30 do Tatranskej kotliny najprv zelenou a od Šumivého prameňa modrou značkou.

Prekrásna túra v malebnom prostredí medzi Vysokými a Belianskymi Tatrami. Trasou prejdete okolo celých Belianskych Tatier od ich západného okraja až po východ.

Alternatíva: Kopské sedlo je ľahko dosažiteľné červeno značenou magistrálou od Chaty pri Zelenom plese. Zostup z neho je možný tou istou trasou na Biele plesá a odtiaľ modrou na Šalviový prameň, kde sa napojíme na žltú značku smerujúcu na Bielu vodu.

Nezmeškajte novinky zo sveta Vysokých Tatier - odoberajte náš newsletter:

Fero Mrázik

Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia. Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom. Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.