Sedlo pod Malou Svišťovkou (Malá Svišťovka)

Kondičná náročnosť:Stredná
Technická náročnosť:Ľahká
Túra vhodná pre kočík:nie
Obdobie:letná
Najvyššia dosiahnutá nadmorská výška:1 750 m n.m.
Trvanie:celodenná, ↑↓ celkom 6:30 hod.
Dĺžka trasy:↑ 9 km, ↓ 9 km
Prevýšenie:↑ 950 m, ↓ 850 m
Túra pre deti od:10 rokov
Sedlo pod Malou Svišťovkou (Malá Svišťovka) - informácie o túre

Súvisiaca dolina: Dolina Kežmarskej Bielej vody a Skalnatá dolina


Nezabudnite na poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby!

Tatranská Lomnica (850 m n.m.) – Štart (medzistanica lanovky na Skalnaté pleso) – Sedlo pod Malou Svišťovkou (1 558 m n.m.) – Skalnaté pleso (1 751 m n.m.) – Zamkovského chata (1 475 m n.m.) – Hrebienok (1 285 m n.m.) – Starý Smokovec (990 m n.m.)

Z Tatranskej Lomnice od Grand hotela Praha vedie hodinu zelená turistická značka na medzistanicu lanovky Štart. Odtiaľ na východ najpvr v lese, neskôr juhovýchodnými úbočiami s výhľadmi na podtatranskú kotlinu. Na zatrávnenom hrebeni sa chodník otočí na sever a pokračuje v traverze až po Folvarskú poľanu. Odtiaľ sa chodník postupne stáča na západ a lesom prichádza do Sedla pod Malou Svišťovkou. Sedlo sa nachádza v pásme kosodreviny vo výške 1 560m.

Samotný vrchol Malej Svišťovky nie je oficiálne turisticky dostupný, hoc leží v tesnej blízkosti sedla. Výstupu na samotný vrchol bráni vysoká kosodrevina.

Ďalších 45 minút ďalej modrou značkou na západ v pozvoľnom stúpaní dosahujeme Skalnaté pleso.

Zo Skalnatého plesa reverzne ako v opise túry na Skalnatú chatu. Túru je možné skrátiť a do tatranskej Lomnice sa dostať zo Skalnatého Plesa lanovkou.

Vhodnou alternatívou s deťmi je využiť ráno lanovku na Skalnaté pleso a odtiaľ zostupovať do Sedla pod Malou Svišťovkou a ďalej na medzistanicu lanovky Štart. Odtiaľ dole lanovkou alebo pešo.

Ak ste lovci expozícií alebo výškových metrov, toto nie je túra pre Vás. No ak hľadáte pokoj a kľud, na tejto túre sa stretnete s ľuďmi len ojedinele.

Nezmeškajte novinky zo sveta Vysokých Tatier - odoberajte náš newsletter:

Fero Mrázik

Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia. Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom. Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.