Aktuality

Vysoké Tatry sa pripravujú na zimu, začalo sa hodnotenie gastronómie

Vysoké Tatry 12. novembra (TASR) – Traja odborníci v oblasti gastronómie počas týchto týždňov hodnotia úroveň poskytovaných služieb v tatranských a podtatranských prevádzkach. Ide o projekt, ktorého iniciátorom je Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a začal 2. novembra.

„Do projektu sa zapojilo viac ako 50 podnikateľov z Vysokých Tatier, Popradu a okolia, hodnotiť budeme počas celého novembra a začiatkom decembra,“ priblížila výkonná riaditeľka OOCR Lenka Maťašovská. Odborníci hodnotia kvalitu jedál, personál, prostredie a interiér, a tiež pomer kvality a ceny. Gastro prevádzky sú rozdelené do piatich kategórií, a to hotelová reštaurácia, slovenská reštaurácia a koliba, kaviareň a cukráreň, vinotéka a bar a iné. „Heslom tohto projektu je Poskytujem kvalitné služby a som na ne hrdý a prostredníctvom neho chceme ukázať, že Vysoké Tatry majú reštaurácie na vysokej úrovni, ktoré poskytujú kvalitné služby za dobré ceny,“ ozrejmila Maťašovská.

Odbornú komisiu tvorí šéfkuchár Hotela Tri studničky Roman Kováč, známy slovenský gurmán a cestovateľ Peter – Justin Topolský a Jana Gantnerová, ktorá zastupuje Zväz hotelov a reštaurácií SR. „Niektoré reštaurácie ma prekvapili, od niektorých som očakával viac. Jednou z vecí, ktorá mi prekážala je používanie polotovarov u niektorých slovenských reštaurácií. Vždy je čo zlepšovať, ale v podstate som bol spokojný s tým, čo nám ponúkali,“ zhodnotil Kováč, ktorý pôsobí ako šéfkuchár v Demänovskej doline so svojím tímom už tri roky. Porota sa podľa neho nestretla s aroganciou či neochotou personálu a ceny v regióne sú primerané. Veľmi milo ho prekvapili napr. prevádzky v popradskej mestskej časti Spišská Sobota.

Tatry sú srdcovou záležitosťou pre Justina Topoľského, ktorý tvrdí, že tu objavil lepšie reštaurácie ako napr. v Bratislave. „Som smutný, že som sa nenarodil práve tu a zároveň aj z toho, že v Bratislave takéto dobré reštaurácie nenájdete. Myslím si, že sa dajú porovnať aj s New Yorkom,“ konštatoval. Podľa neho sa do Tatier vracajú domáci ľudia zo zahraničia a know how z iných krajín priniesli do regiónu. „Sú to ľudia, ktorí sa tomu venujú a majú to radi, videl som tu rodinné podniky, malé reštaurácie. Vlastne som nemilo prekvapený, že sa o tom ani toľko nehovorí, ale ja o tom hovoriť budem,“ zdôraznil.

S tým, čo videl a ochutnal v tatranskom regióne počas dvoch posledných víkendov je mimoriadne spokojný. Pri svojom putovaní zistil, že prítomnosť arogantného a nepríjemného personálu v Tatrách je iba fáma. „Ja som sa s týmto nestretol a neverím tomu, že ten čašník sa práve k nám choval milo a inak je to nahnevaný človek, a ten šéfkuchár tak dobre navaril iba pre nás,“ dodal.
Týmto projektom chce OOCR zároveň pred zimnou sezónou eliminovať nedostatky v jednotlivých prevádzkach. Komisia chodí neohlásene, nie všetci poskytovatelia sa však do projektu chceli zapojiť. „Je to dobrovoľné, aj tu je vidieť, že kto sa nebojí a vie, že má kvalitné služby, tak sa do toho projektu prihlási. Chceme tým docieliť, aby sa turisti u nás v zime cítili čo najlepšie,“ uzavrela Maťašovská. Projekt vyvrcholí tesne pred hlavnou zimnou sezónou, kedy počas slávnostného galavečera porota ocení tých najlepších.

Vysoké Tatry 12. novembra (TASR) – Traja odborníci v oblasti gastronómie počas týchto týždňov hodnotia úroveň poskytovaných služieb v tatranských a podtatranských prevádzkach. Ide o projekt, ktorého iniciátorom je Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a začal 2. novembra.

„Do projektu sa zapojilo viac ako 50 podnikateľov z Vysokých Tatier, Popradu a okolia, hodnotiť budeme počas celého novembra a začiatkom decembra,“ priblížila výkonná riaditeľka OOCR Lenka Maťašovská. Odborníci hodnotia kvalitu jedál, personál, prostredie a interiér, a tiež pomer kvality a ceny. Gastro prevádzky sú rozdelené do piatich kategórií, a to hotelová reštaurácia, slovenská reštaurácia a koliba, kaviareň a cukráreň, vinotéka a bar a iné. „Heslom tohto projektu je Poskytujem kvalitné služby a som na ne hrdý a prostredníctvom neho chceme ukázať, že Vysoké Tatry majú reštaurácie na vysokej úrovni, ktoré poskytujú kvalitné služby za dobré ceny,“ ozrejmila Maťašovská.

Odbornú komisiu tvorí šéfkuchár Hotela Tri studničky Roman Kováč, známy slovenský gurmán a cestovateľ Peter – Justin Topolský a Jana Gantnerová, ktorá zastupuje Zväz hotelov a reštaurácií SR. „Niektoré reštaurácie ma prekvapili, od niektorých som očakával viac. Jednou z vecí, ktorá mi prekážala je používanie polotovarov u niektorých slovenských reštaurácií. Vždy je čo zlepšovať, ale v podstate som bol spokojný s tým, čo nám ponúkali,“ zhodnotil Kováč, ktorý pôsobí ako šéfkuchár v Demänovskej doline so svojím tímom už tri roky. Porota sa podľa neho nestretla s aroganciou či neochotou personálu a ceny v regióne sú primerané. Veľmi milo ho prekvapili napr. prevádzky v popradskej mestskej časti Spišská Sobota.

Tatry sú srdcovou záležitosťou pre Justina Topoľského, ktorý tvrdí, že tu objavil lepšie reštaurácie ako napr. v Bratislave. „Som smutný, že som sa nenarodil práve tu a zároveň aj z toho, že v Bratislave takéto dobré reštaurácie nenájdete. Myslím si, že sa dajú porovnať aj s New Yorkom,“ konštatoval. Podľa neho sa do Tatier vracajú domáci ľudia zo zahraničia a know how z iných krajín priniesli do regiónu. „Sú to ľudia, ktorí sa tomu venujú a majú to radi, videl som tu rodinné podniky, malé reštaurácie. Vlastne som nemilo prekvapený, že sa o tom ani toľko nehovorí, ale ja o tom hovoriť budem,“ zdôraznil.

S tým, čo videl a ochutnal v tatranskom regióne počas dvoch posledných víkendov je mimoriadne spokojný. Pri svojom putovaní zistil, že prítomnosť arogantného a nepríjemného personálu v Tatrách je iba fáma. „Ja som sa s týmto nestretol a neverím tomu, že ten čašník sa práve k nám choval milo a inak je to nahnevaný človek, a ten šéfkuchár tak dobre navaril iba pre nás,“ dodal.
Týmto projektom chce OOCR zároveň pred zimnou sezónou eliminovať nedostatky v jednotlivých prevádzkach. Komisia chodí neohlásene, nie všetci poskytovatelia sa však do projektu chceli zapojiť. „Je to dobrovoľné, aj tu je vidieť, že kto sa nebojí a vie, že má kvalitné služby, tak sa do toho projektu prihlási. Chceme tým docieliť, aby sa turisti u nás v zime cítili čo najlepšie,“ uzavrela Maťašovská. Projekt vyvrcholí tesne pred hlavnou zimnou sezónou, kedy počas slávnostného galavečera porota ocení tých najlepších.

Nezmeškajte novinky zo sveta Vysokých Tatier - odoberajte náš newsletter:

Fero Mrázik

Fero Mrázik žije, lyžuje, lezie a chodí po horách od narodenia. Od roku 2000 je členom dobrovoľnej horskej služby THS-DZ, kde od roku 2009 zastával funkciu podpredsedu a od r. 2020 je jej predsedom. Od roku 2009 je medzinárodným horským sprievodcom UIMLA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *